Yalancı Ana Arı Nedir?

08-10-2022 18:43
Yalancı Ana Arı Nedir?
YALANCI ANA ARI
 
Nedir? 
 
Bir koloni anasını kaybeder ve yeni ana yetiştirmek için imkan bulamazsa (3 günden daha genç yavru) işçi arılar seçtikleri olgun larvalardan (3 günden daha yaşlı yavru) bazılarını ana arı olarak kabul etmeye başlarlar ve arı sütü ile beslerler. Ancak olgunluğa erişmiş yavrular ne kadar arı sütü ile beslenirse beslensin işçi arı olarak gelişirler. Kovanın geleceği için içgüdüsel olarak seçilen bu yalancı ana hücresinden çıktıktan sonra kovanda ana arı gibi gezinir hatta petek gözlerine yumurta bile bırakır. Ancak yumurtaları olması gerektiği gibi hücrelerin ortalarına gelecek şekilde birer tane bırakmak yerine rastgele bir şekilde hücre gözlerine atmaktadır. Yalancı ananın yumurtaları hücre gözlerinde dağınık ve üst üste gelmiş şekildedir. Bu sayede koloninin yalancı bir anaya sahip olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. 
 
 
Kurtulma Yolları Nelerdir?
 
Kolonide yalancı ana olup olmadığının tek belirtisi yumurtaların düzeni değildir. İşçi arılar her ne kadar dişi olsalar da yumurtalıkları gelişmemiştir. Yaradılışları gereği çiftleşmeyen işçi arıların (yalancı ana arı) bıraktığı yumurtalar döllenmemiş olduğundan o yumurtalardan yalnızca sağlıksız erkek arılar (dronlar) çıkacaktır. Bu sayede zamanla kolonide nüfus azalması görülecektir. Üretilemediğinden işçi arı sayısı azalacak ve erkek arı sayısında artış meydana gelecektir. Bu beraberinde bir çok şeye sebep olabilecek bir arı olayıdır. 
 
Yalancı ana arının çok geç fark edilmesi durumunda kolonide ciddi kayıplar gerçekleşecektir. Üstelik erken fark edildiğinde bile işçi arıların kovana yeni yerleştirilen gerçek ana arıyı kabul etmeleri zor olacaktır. Bu nedenle yalancı ana arı fark edilmiş kovanlardaki tüm çıtalar alınmalı ve yerine boş petekler yerleştirilmelidir. Arılar bu çıtalara petek ördüğünde yeni ana arı kovana yerleşebilir. Ancak kovan nüfusunda aşırı azalma görülüyorsa yapılabilecek tek şey birkaç gün boş çıtalarla bekletildikten sonra kalan arıları güçlü kolonilerle birleştirmek olacaktır. 
 
Bal Arısı - Prof. Dr. Ahmet DOĞANAY, Prof. Dr. Levent AYDIN
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.