Varroa Akarları ile Mücadele Yöntemleri Nedir?

Varroa Akarları ile Mücadele Yöntemleri Nedir?
VARROA İLE MÜCADELE
 
Varroa Akarları ile Mücadele Yöntemleri
 
Varroa ile mücadeleye girmeden önce şu bilinmelidir ki, yapacağınız herhangi bir mücadele kolonideki varroa nüfusunu tamamen bitirmeye yeterli olmayacaktır. Hali hazırda tıpkı arılar gibi yumurtlayarak çoğalan bir canlıdan bahsediyoruz. Amacınız kışlayacak koloniyi temizleyebildiğiniz kadar varroa akarlarından temizlemek olmalıdır. Bu mantıkla yapılan başarılı bir mücadele koloniyi kış aylarından olabildiğince az kayıpla kurtaracaktır. Varroa akarları ile mücadeleye yöntemlerine değinecek olursak, son yıllarda kümyasalsız geliştirilen mücadele yöntemleri, fiziksel, biyolojik ve doğal yollarla mücadele en az ilaç tedavileri kadar etkilidir. 
 
Biz bugün kimyasallar olmadan varroa ile nasıl mücadele edilebilir bundan bahsedeceğiz. Varroa akarlarının biyolojik ve kalıtsal yapıları araştırıldı ve ortaya elle tutulur sonuçlar çıktı...
 
Nasıl Mücadele Edilmelidir?
 
1.Yöntem
- Alınabilecek en basit yöntemlerden biri öncelikle kovanları yerden 20-30 cm yükseklikteki sehpalara yerleştirmek olmalıdır. Böylelikle hem yere düşen varroa akarları tekrar kovana giremez hem de kovanlar nemden, yağmur ve çamurdan korunmuş olur. 
 
2.Yöntem
- Ana arı ızgarası ile çevrilmiş, içerisine bir petek sığacak olan kafes hazırlanır.
- Kafes içerisinde mümkünse erkek arı gözü, değilse kabartılmış bir çerçeve konulur.
- Kafesli petek diğer çerçevelerin arasına yerleştirilir. Bu kafesin içine işçi arılar rahatlıklıkla girip çıkabilirler ancak ana arı çıkamaz. 
- Kafesin içindeki peteğe ana arı yumurtalama başlar ve bu yumurtaların larval döneme geçisiyle kovandaki varroa akarları da yumurtlamak amacıyla kafesteki peteklere yerleşirler. 
- Bu uygulama yaklaşık %80 - %90 oranındaki varroa akarlarını kafese çekmektedir. Bunun sebebi ise kovandaki diğer peteklerde yavru bulunmamasıdır. 
- Petekleri yavruların pupa dönemine girmesiyle bu petek alınır ve yerine temiz bir tane konur. Aynı işlem tekrar uygulanır. Geriye kalan varroa akarları için tavsiye edilen ve arılarda, arı ürünlerinde kalıntı bırakmayan kimyasal çalışmalar yapılabilir. 
- Bu yöntemin en avantajlı kısmı tüm sezonlarda uygulanabilir olmasıdır. Varroa mücadelesi genellikle ilkbaharın başlarında ve sonbaharın sonlarında uygulanmaktadır. Bunun en önemli sebebi bal akımı sırasında arı faaliyetlerinin aksamaması ve balda kalıntı kalmamasıdır. Ancak bu yöntem sayesinde sonbaharı bekleyerek kovan içindeki varroa akarlarının çoğalması engellenebilecektir. 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.