Kasım Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi

09-11-2022 13:04
Kasım Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi
ARICININ TAKVİMİNDE KASIM AYI
 
Kasım ayının gelişiyle sonbahar sezonunu geride bırakırken, kışlatma çalışmalarına büyük bir hızla devam eden arıcılarımızın dikkat etmesi gereken hususları sizler için Arıcının Takviminde sıraladık.
 
KASIM AYINDA ARICININ GÖREVLERİ
 
- Soğuyan bölgelerde arıların kışlamaya alınır ve olabildiğince az rahatsız edilir. 
- Kovanlar yerden en az 20 cm yükseltilerek su basmasından ve rutubetten korunmalıdır. Ayrıca kovanlara öne doğru hafif eğim vermek su birikintisine engel olur. 
- Kolonilere besin olarak bal kemeri bulunan boş petekli çıtalar verilmelidir. Arılar bu peteğin alt kısmında salkım oluştururken üst kısmındaki balı yiyerek salkımı yukarı taşır.
- Kışlatma yeri olarak kuzeyi kapalı, ses ve gürültüden uzak, rüzgar almayan  ve su tutmayan rutubetsiz yerler tercih edilmelidir. 
- Koloniler kışlamaya alınmadan önce ana arılar kontrol edilmeli, ana arısı güçsüz, yaşlı veya hasta olan koloniler birleştirilmelidir. Yaşlı ana arıyla kışlamaya girmek ilkbahardaki verimi düşürür, güçsüz arılar nedeniyle koloni sönebilir. 
- Kovana gereğinden fazla petek bırakmak arıların kovanı yeteri kadar ısınmasına engel olacaktır ve hastalıkların bulaşmasına neden olacaktır. 
- Kovana kışlık besin olarak salgı balı bırakmak arılarda bağırsak sorunlarına neden olacaktır. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.