Aralık Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi

13-12-2022 11:05
Aralık Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi
ARALIK AYINDA ARICILIK
 
Kışlamaya alınan kovanları iklim şartlarından ve zararlılardan korurken titiz ve dikkatli çalışmamız gerekmektedir. Kovanların yeri değiştirilecekse arı salkımının bozulmasına neden olacak sarsıntılardan kaçınılmalı, olabildiğince yavaş haraket edilmelidir. Etraftaki vahşi hayvanlardan (ayı, bal porsuğu vb.) korunmak için çit sistemlerine başvurulabilir. 
 

 
KIŞ KAYIPLARININ BAŞLICA NEDENLERİ:
 
Koloninin tamamına yetecek kadar besin bırakmadığımızda koloni bir süre sonra açlıktan sönecektir.
Sonbaharda eksik beslenen ve bağışıklık sistemleri zayıflamış kolonilerde çok fazla kayıp görülür. Geriye kalanlar ise ilkbahar sezonuna etkili bir giriş yapamazlar.
Arıların salkım oluşturdukları yer ile besin arasında fazla mesafe olması açlık sonucu kayıplara neden olmaktadır.
Koloni populasyon düzeyinin yeterli sıcaklığı üretemediği için balın sırını açmaya yeterli olmaması da koloninin açlıktan sönmesine yol açan farklı bir nedendir.
Ana arının yaşlı, hasta veya verimsiz olması kolonide kış kayıplarına ve takip eden bahar ayına verimsiz bir giriş yapılmasına neden olmaktadır.
Arılara kışlık stok besin olarak salgı bal türlerinden bırakmak onlarda sindirim rahatsızlıklarına devamında da kayıplara yol açmaktadır.
Kovanın yeteri kadar havalandırılmaması, havalandırma deliklerinin kapalı olması koloniyi oksijensizlikten kaybetmeye neden olur.
Sonbahar sezonunda yapılan yetersiz besleme, yetersiz hastalık ve zararlı mücadelesi koloninin bahara çıkmasını engeller.
Kovan içi nemin artması zamanlar buharlaşmaya, salkım üzerinde su damlacıklarının birikmesine ve rutubete, küfe neden olmaktadır. Koloninin sağlığını
ciddi derecede etkileyen bu durum kolonide kayıplara ve arılarda güçsüzlüklere neden olacaktır.
İklimin değişkenliği ve zorluğu kayıplara neden olduğundan ele alınabilir bir nedendir.
- Hava değişkenliğine aldırmadan, erken gelen baharda arıları vaktinden önce koloniden çıkarmak ve salkımın bozulmasına neden olacak şekilde
uygulamalar yapmak koloninin soğuktan sönmesine neden olacaktır.
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.