Varroa Akarları - Nedir, Belirtileri ve Zararları

Varroa Akarları - Nedir, Belirtileri ve Zararları
VARROA AKARLARI
 
Nedir?
 
Ergin arıların, larvaların ve pupaların kanını emerek beslenen, dikkat edilmezse kovanı sona sürükleyen tehlikeli bir dış parazittir. Esas konukçusu Hint arısında (Apis Cerana) keşfedilmesinden (1904) 50 yıl sonra tüm dünyaya büyük bir hızla yayılmıştır. Apis Cerana geliştirdiği savunma mekanizması sayesinde varroa akarlarına karşı kendini korumakta ve akarın kolonisine zarar vermesini engellemektedir. 
 
Ülkemize 1977 yılında Trakya'dan girdi, 1978 yılında İzmir'de ve Muğla'da ilk defa görüldü. 1984 yılında 600.000 arı kolonisinin sönmesine neden olmuştur. Ergin diş varroalar genelde 1.00 - 1. 77 uzunluğunda, 1.50- 0.75 - 0.98 genişliğinde ve kırmızı renktedir. Erkek varroalar ise dişi varraolara göre daha küçük 0.75 - 0.98 mm uzunluk, 0.70 - 0.80 mm genişlikte ve gri-beyaz sarımtırak renktedir. 
 
 
Belirtileri ve Zararları Nedir?
 
- Varroa akarları yavru hücrelerinde yaşarlar ve hemen fark edilmesi güç parazitleri. Buna rağmen arıların üzerinde fark edilmese de kovan önünde ya da dibinde kanatları deformasyona uğramış arılar görülmesi varrao akarlarına işarettir.
- Varroa akarları ergin arılarda önce yağ dokusu ile beslendiğinden güç kaybına ve hastalıklara karşı duyarsızlaşan bağışıklık sistemlerine neden olurlar.
- Arılar varroa akarlarından rahatsız olup kurtulmak için çırpınırlar ve bu onları huzursuz eder.
- Kolonideli erkek arı (dron) nüfusu hızla düşer ve erkekler çiftleşme yeteneklerini kaybede.
- Bir arı için 3 adet varrao akarının varlığı, 80 kg bir insanın vücudunda 1 kg varroa akarının varlığına eşittir. Ana arı ve işçi arı ömrü azalır ve işçi arılar normalden küçük olurlar. Özellikle pupa döneminde önemli ölçüde canlı ağırlık kaybolur.
- Gözlerden çıkan genç arılarda kanat deformasyonu ve kaybı görülür. İşçi arıların yavru bakımı azalır ve bu hisseden ana arı yumurtlamayı azaltır. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.