Eylül Ayında Arıcılık - Arıcının Takvimi

01-09-2022 17:36
TÜRKİYE'DE ARICILIK
 
Anadolu toprakları gerek uygun iklim şartları, gerek zengin bitki örtüsü sebebiyle tarih boyunca Arıcılığın merkezlerinden biri haline gelmiştir. Arıcılık mesleği Anadolu insanın kültürüyle birleşmiş sosyo-ekonomik bir faaliyet haline gelmiştir. Bunun yanı sıra 2020 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye 8 milyon koloni varlığı ve 104.077 ton bal üretimiyle günümüzde yeri doldurulamaz arıcılık ülkelerinden birisidir. Koloni sayısı bakımından dünyada üçüncü, bal üretiminde ise ikinci sıradadır. (Kaynak: Bal Arısı- Yetiştiriciliği,Ürünleri,Sağlığı - Prof. Dr. Ahmet Doğanay)

Türkiye yılın 9 ayını verimli bir şekilde bal peşinde koşarak geçiren ender ülkelerden birisidir. İklim şartlarını bilmek bunu doğru kullanmak oldukça önemlidir. 
 
EYLÜL AYINDA ARICILIK
 
- Havanın yavaştan soğumaya başladığı bölgelerde Uçuş Kapağı delikleri daraltılmalıdır. 
- Hasatı biten kovanlarda kış ayları için şimdiden etkin bir varroa mücadelesi yapılmalıdır. 
- Bu dönemlerde ana arının yumurtlaması için teşvik olarak sıvı yem takviyesi yapılmalıdır. 
- Varroa mücadelesi devam ederken kovanları arkadan öne doğru 4-6 cm eğimlendirmek gerekmektedir. Bu sayede kovan içindeki artıklar kolay temizlenir.
- Kovanı diğer canlılardan ve topraktaki nem oranından korumak amacıyla kovanlar yerden 20-30 cm yukarıya bir sehpa yardımıyla konulmalıdır. 
- Yağışlı bölgelerde kovanların ıslanmasını önlemek için Kovan Brandası ya da Kovan Naylonu kullanılmalıdır. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.